Wednesday, 15 June 2016

ISTIMEWANYA EPAL BA'KELALAN

BA’KELALAN merupakan salah satu daerah yang terletak di utara Sarawak.  Walaupun berada nun jauh ke utara tetapi ada sesuatu yang istimewa di kawasan ini yang tidak ada di tempat lain di Sarawak. Epal Ba’Kelalan atau ada juga yang mengenalinya dengan nama Epal Malaysia merupakan antara buah-buahan yang begitu popular namanya sehingga ke luar Negara.  
Berada di ketinggian kira-kira 1,000 meter dari aras laut dan ditambahlagi dengan suhu rendah sepanjang tahun menyebabkan tanaman seperti epal, anggur dan tomato boleh diusahakan disini.  Epal Ba’Kelalan yang diusahakan ini juga mendapat kaedah pertanian yang moden sehingga membolehkan terdapat 4 jenis epal yang ditanamkan secara komersial iaitu dari jenis Manalagi, Tropikal, Anna dan Rome Beauty.  Keempat-empat jenis epal ini terbukti menyamai kualiti epal yang diimport. 
Suatu waktu dahulu ramai yang tidak percaya bahawa Epal Ba’Kelalan ini boleh pergi jauh kerana kritikan seperti saiz yang kecil, tiada rasa manis mewarnai ceritanya.  Tetapi itu semua hanyalah satu bidaah semata-mata kerana Epal Ba’Kelalan ini juga sama seperti epal produk dari luar Negara. 
Epal Ba’Kelalan bukan hanya satu buah-buahan sebaliknya ianya lebih daripada itu apabila ramai pelancong berkunjung ke Ba’Kelalan hanya ingin merasai pengalaman memetik buah epal segar dari ladang.  Dan pertambahan pelancong akan mula terasa sekitar bulan Jun dan Disember saban tahun kerana pada bulan itulah Festival Menuai Epal diadakan.  

No comments:

Post a Comment