MUSA
Acuminata, itu nama saintifiknya tetapi di kalangan masyarakat Sarawak lebih
dikenali dengan panggilan pisang kepok atau pisang nipah. Bagi masyarakat di Sarawak sudah tentu biasa
dengan jenis pisang ini selain pisang tanduk kerana ianya sering menghiasi
laman rumah mahupun kebun-kebun kecil di Sarawak. Dahulunya ditanam hanya untuk dimakan bersama
keluarga seperti menjadikannya pisang goreng dan sebagainya.
Mungkin ramai
tidak mengetahui bahawa sebenarnya pisang kepok merupakan antara jenis pisang
yang tinggi permintaannya di pasaran sekarang.
Menurut rekod, FAMA telah mengeksport hampir 526,434 metrik ton, Pisang
Kepok sejak 2012 lagi dengan purata hampir 9,500 kg saban bulan ke Semenanjung
Malaysia iaitu melalui Pasar Selayang dan Johor Bahru.
Sungguhpun
begitu apa yang dieksport oleh FAMA itu melalui pembekal iaitu pekebun-pekebun
pisang di Sadong Jaya, Simunjan, Sebuyau, Bau dan Gedong masih tidak mampu
memenuhi permintaan yang sedia ada. Dikatakan juga permintaan untuk pisang
kepok “Made In Sarawak” ini terlalu tinggi kerana kualitinya yang baik serta
bersaiz lebih besar.
Jadi untuk
mereka yang sememangnya ingin mengusahakan kebun untuk lebih berbentuk
komersial di Sarawak, ada baiknya cuba untuk menanam pisang kepok daripada
bersusah payah memikirkan tanaman apa yang menguntungkan di masa hadapan. Tiada salahnya memohon khidmat nasihat
daripada FAMA sekiranya terdapat kemusykilan mengenai cara-cara penanaman dan
sebagainya agar lebih bersedia pada masa hadapan.
No comments:
Post a Comment