BUAH Dabei atau dabai di dalam
bahasa Malaysia standard bukanlah asing bagi masyarakat di Sarawak. Dan sekarang merupakan musim buah dabei
kerana buah ini bukanlah ada di sepanjang tahun sebaliknya musimnya jatuh pada
setiap November hingga Januari saban tahun.
Di dalam bahasa saintifik, Buah Dabei dipanggil dengan nama
Canarium Odontophyllum dan merupakan salah satu daripada buah nadir tempatan di
dalam keluarga Burseraceae. Di dalam keluarga Burseraceae ini pula terdapat 75
spesis dan buah dabei pula adalah salah satu daripada yang satu-satunya boleh
tumbuh di Sarawak, Malaysia. Dan setakat ini tiada lagi kenyataan yang
membenarkan bahawa pokok dabei boleh tumbuh di mana-mana negeri di dalam
Gagasan Malaysia selain daripada di Sarawak. Itulah keunikan buah dabei yang
ramai tidak mengetahuinya.
Perlulah
diingatkan bahawa buah dabei bukannya boleh dimakan mentah kerana ianya keras
sewaktu mentahnya. Buah dabei yang sudah ranum masak harus direbus dahulu bagi
melembutkan isinya dan dengan hanya meletakkan sedikit garam sewaktu ianya
direbus, keenakannya tekstur isinya akan dapat dinikmati. Inilah salah satu
cara yang paling senang untuk menikmati kelazatan buah dabei Sarawak.
Namun
begitu sejajar dengan waktu, buah dabei juga sekarang menjadi salah satu ramuan
di dalam menu masakan masyarakat Sarawak dan yang paling popular adalah menu
masakan “Nasi Aruk Dabei”. Selain itu
dabei juga sudah dikomersialkan seperti jus dabei serta banyak lagi bagi
memenuhi permintaannya di pasaran.
Sekarang lambakan buah dabei
banyak di pasaran tempatan dan sudah tentu masyarakat Sarawak yang berbilang
bangsa sedang “berpesta” buah dabei. Dan
sesuai dengan kedatangan musimnya juga maka ianya memberi seribu rahmat kepada
penjaja-penjaja kecil-kecilan kerana dapat mencari rezeki lebih pada ketika
ini.
No comments:
Post a Comment