Thursday, 10 December 2015

NASI KAWAH MASYARAKAT KEDAYAN, BEKENU

Kaedah menanak/memasak beras dalam kawah besar. Tradisi turun temurun yang masih diamalkan sehingga kini terutama ketika majlis kerja kahwin dan makan tahun di kampung~kampung masyarakat Kedayan di Bekenu, Sibuti, kira~kira 40 kilometer dari bandaraya Miri.
Kerja~kerja menanak beras ini dilakukan secara teliti oleh tiga atau empat orang. Kayu api digunakan sebagai bahan bakar. Tahap marak kayu api sentiasa diawasi setiap masa bagi mengelakkan nasi hangit.
Beras yang siap ditanak kemudiannya ditutup dengan daun pisang. Aroma daun pisang menjadikan nasi kawah merasa lebih sedap.
Seiring dengan peredaran masa, diharapkan generasi muda masyarakat Kedayan tidak melupakan tradisi ini.
Ingatlah...setinggi mana pun kedudukan kita hari ini, jangan lupa tradisi turun temurun adalah lambang warisan yang harus dipelihara.



No comments:

Post a Comment