Kaedah menanak/memasak beras dalam kawah besar. Tradisi turun temurun yang
masih diamalkan sehingga kini terutama ketika majlis kerja kahwin dan makan
tahun di kampung~kampung masyarakat Kedayan di Bekenu, Sibuti, kira~kira 40
kilometer dari bandaraya Miri.
Kerja~kerja menanak beras ini dilakukan secara teliti
oleh tiga atau empat orang. Kayu api digunakan sebagai bahan bakar. Tahap marak
kayu api sentiasa diawasi setiap masa bagi mengelakkan nasi hangit.
Beras yang siap ditanak
kemudiannya ditutup dengan daun pisang. Aroma daun pisang menjadikan nasi kawah
merasa lebih sedap.
Seiring dengan peredaran masa,
diharapkan generasi muda masyarakat Kedayan tidak melupakan tradisi ini.
Ingatlah...setinggi mana pun
kedudukan kita hari ini, jangan lupa tradisi turun temurun adalah lambang
warisan yang harus dipelihara.
No comments:
Post a Comment